Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi robot takımı “7748 Techtolia Robotics” ABD’deki First Robotics Competitions yarışmasına katılarak en prestijli ödül olan "Impact Award" ödülünü kazandı.
Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi robot takımı “7748 Techtolia Robotics” ABD’deki First Robotics Competitions yarışmasına katılarak en prestijli ödül olan "Impact Award" ödülünü kazandı.
Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi robot takımı “7748 Techtolia Robotics” ABD’deki First Robotics Competitions yarışmasına katılarak en prestijli ödül olan "Impact Award" ödülünü kazandı.
New York eyaletinde düzenlenen robot yarışmasında, Türkiye'den katılan ve tamamı kız öğrencilerden oluşan Tehctolia Robotics ekibi, inovasyon becerilerini sergileme şansı yakaladı. Kısa zamanda yoğun bir çabayla çalışır hale getirdikleri robotlarıyla performanslarını deneme fırsatı buldu.
Yurt içi ve yurt dışından ödül
Türkiye ve dünyada önemli ödüller kazanan liseli gençlerin arkasında uzun bir hikaye ve uzun çabalar var. Okula geldiklerinde 2018 yılında kurulan robot takımından etkilenen öğrenciler, robot alanında kendilerini geliştirdi. Sonra yarışmalarda başarı kazanmaya başladı. Takım, 2019 yılında New York'ta katıldıkları ilk turnuvada SBPLI Long Island Reginolda Türkiye'yi temsil ederek Imagery ödülü kazandı. Takım aynı yıl Teknofest'te Türkiye 3'üncülüğü elde etti. Robotlarına "Firuze" ismini veren gençler, geçen yıl da FRC'nin Türkiye ayağında şampiyon oldu.
47 takımla yarıştılar
Takımın hocası olan Teknoloji Tasarım Öğretmeni Emrah Akdeniz de öğrencilerin en büyük destekçisi. Akdeniz, takım isminin teknoloji ve Anadolu'nun İngilizcesinin birleşmesiyle oluştuğunu anlatıyor: "Anadolu'nun içinde var olan bir teknoloji takımı olduğumuzu göstermek istedik. Logomuz Anadolu başağı ise köklerimizin burada olduğunu ve teknolojiye sonuna kadar ilgimiz olduğunu gösteriyor." ABD'de aldıkları ödül hakkında ise şunları söylüyor: “Takımda ekip ruhu var. Bu sene FRC yarışmasının en büyük ödülü hem robot performansına hem de mühendislik ve sistem faaliyetlerini nasıl yaptığına dair projeler sonucu verildi. 47 takımla yarıştık. Bu ödülü alabilmek için senelerdir çalışıyoruz, emeğimizin karşılığını aldık, gurur duyuyoruz.”
Hayalleri dünya şampiyonluğu
Takım kaptanı Elifsu Dağıstanlı, ortaokulda okurken Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğrenci olan ablalarının robot tutkusu ve başarısından etkilenerek robotlara yöneldiğini, takıma girdiğini ifade ediyor. Yarışma sürecini ise şu sözlerle aktarıyor: “Bu süreç çok yoğun bir süreç. Robot oluşturma sürecinde robot yetiştirmek için atölyede gece gündüz çalıştığımız oldu. Yıllardır ABD'deki yarışmanın en prestijli bu ödülünü almak için çalıştık. Arka planında büyük bir emek var. New York'ta bu ödülü almak çok gururlandırdı ve heyecanlandırdı. Ülkemizi temsil edip bayrağımızı dalgalandırdık, çok duygusal bir andı. Dünya şampiyonu olmak hayalimiz.”
Ses getiren robotlar yapma hedefi
Ravza Satılmış da imam hatipe başladıktan sonra robot takımı olduğunu öğrenince, sistem dersleri, hocaların ilgisi ve kodlama hocalarının yardımı sonrasında robotlara ilgisinin arttığını ifade ediyor. Ravza başarıya nasıl ulaştıklarını ve hedeflerini de şu sözlerle anlatıyor: “6 yıldır bu yarışmaya katılmaktayız. Takım olarak çok fazla emek verdik. Sonunda Amerika ve İngiltere'den gelen takımlar dışında Türkiye'den katılan tek kız takım olarak 50 takım arasında bu başarıyı kazandık. Ödül anı çok heyecanlıydı ve çok mutlu olduk. Şimdi dünya şampiyonası var. Elimizden geleni yaparak ülkemizi çok iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Gelecekte mühendislik alanında ülkeme faydalı olabilecek projelerde yer almak, dünya çapında ses getiren robotlar yapmak istiyorum.”
Yapay zeka alanında kariyer yapacak
Takımın yazılımcısı İrem Alkoç ise ortaokul yıllarında yazımla birlikte oyunlar geliştirdiğini belirtti. Takımı PR ve teknik olarak ikiye ayırdıklarını belirten Alkoç, “Genellikle PR kısmı sürekli projeler üretiyor. Teknik kısım yani bizler yarışmanın temasının açıklandığı andan itibaren aktif olarak çalışmaya başlıyoruz. Robot yapım sürecinde tüm takım olarak mekanizmalar düşünüyoruz ve sonra robot fikri ortaya çıkıyor” dedi. Yarışmada emeklerimizin karşılığını alarak ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiklerini kaydeden Alkoç, yazılımda ve yapay zekâda ilerleyerek uzayda çeşitli görevleri yerine getirebilecek robotlar yapmak istediğini aktardı.
Onlar, Türkiye’nin gururu
Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Tayfun Doğru da Techtolia Robotics takımının sadece Tenzile Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin değil bütün Türkiye'nin gururu olduğunu söyledi. Gençlerin yarışma için yıllardır hazırlandıklarını aktaran Doğru, “Büyük bir emek ortaya koydular ve bu emeğin karşılığını çok güzel bir şekilde aldılar. Bize güvenen, veli ve öğretmenlerimize destek olan sponsorlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Robot teknolojisi pahalı bir teknoloji. Yurt dışında yarışmak kolay değil. Dünya şampiyonasına gitmek de kolay olmayacak, sponsorlarımızın desteklerinin artarak devam etmesi bizi kuvvetlendirir" ifadelerini kullandı.