19 Mayıs 2025
GENÇLERDEN MODEL İSLAM İŞ BİRLİĞİ TEŞKİLATI KONFERANSI

Liseli gençler dünyanın 65 farklı ülkesinden 100 öğrencinin de katılımıyla dünyanın temel sorunlarını tartıştı. “İslam Dünyasına Küresel Çözümler: UMHMOIC’25” başlığıyla Bursa’da düzenlenen programda 6 Komite altında meselelere çözüm arandı.

19 Mayıs 2025

Liseli gençler dünyanın 65 farklı ülkesinden 100 öğrencinin de katılımıyla dünyanın temel sorunlarını tartıştı. “İslam Dünyasına Küresel Çözümler: UMHMOIC’25” başlığıyla Bursa’da düzenlenen programda 6 Komite altında meselelere çözüm arandı.

 

Lise öğrencileri küresel dünyanın ana sorunlarını ele aldıkları “İslam Dünyasına Küresel Çözümler: UMHMOIC’25” Konferansı düzenlendi. Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından organize edilen ve İslam Dünyasında Medenilik Çerçevesinde Küresel ve Bölgesel Meselelere Yaklaşımlar temasındaki konferansta 6 Komitede çalışmalar yapıldı. 

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği öncülüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü, İlim Yayma Cemiyeti Bursa Şubesi ve Türkiye Diyanet Vakfı Bursa Şubesi desteğiyle düzenlenen Model İslam İş Birliği Teşkilatı Konferansı (UMHMOIC’25), 17-19 Mayıs 2025 tarihinde Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde gerçekleştirildi.

Dünya ölçeğinde çözüm üretebilen gençler

 “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla gençlerin yalnızca ulusal düzeyde değil, aynı zamanda küresel ölçekte de sorumluluk üstlenebilen dünya vatandaşı liderler olarak yetişmelerine katkı sunmayı amaçlayan Konferansın açılış konuşmasını, ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan yaptı. ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Enes Hibe, BİHMED Başkanı Coşkun Evkuran ile araştırmacı-yazar Dr. Mustafa Öcal’ın da katılımcılara hitap ettiği programa Din Öğretimi Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özkan, Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, İlim Yayma Cemiyeti Bursa Şubesi Başkanı Kadir Oruç, Uluslararası Murat Hüdavendigar AİHL Okul Müdürü Zeki Yaslaş, eğitimciler ve gençler iştirak etti. Programa, Uluslararası Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören 65 farklı ülkeden 100 öğrencinin yanısıra Türkiye’nin 15 farklı şehrinden 110 öğrenci delege olarak katıldı. Dünya ölçeğinde söz söyleyebilen, çözüm üretebilen ve inisiyatif alabilen gençler yetiştirme hedefiyle düzenlenen Konferans’ta İslam dünyasının güncel sorunları da gençlerin çok yönlü bir bakış açısıyla ele alındı.

3 dilde oturumlar yapıldı

Konferansın Akademik Bilim Kurulu Başkanlığını Dr. Mustafa Öcal yürütürken, akademik danışmanlığını Prof. Dr. Bülent Şenay üstlendi. Bilimsel yönüyle öne çıkan organizasyon, gençler için disiplinler arası tartışma ortamı sağlamayı da hedefledi. “İslam Dünyasında Medenilik Çerçevesinde Küresel ve Bölgesel Meselelere Yaklaşımlar” ana temasında gerçekleştirilen ve İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT) model alınarak düzenlenen konferansta, Arapça, İngilizce ve Türkçe dillerinde faaliyet gösteren altı komite yer aldı. Her komiteye 35 öğrenci delege olarak katılarak sunumlar yaptı.

Uluslararası düzeyde katılım

İki günde önemli konu başlıklarının ele alındığı program, 34 farklı okuldan öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Programa uluslararası Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören 65 farklı ülkeden 100 öğrenci, Türkiye’nin 15 farklı şehrinden 110 öğrenci delege olarak katıldı. Toplam 210 delege ile gerçekleşen Konferans, gençlerin küresel ve bölgesel meseleleri tartışmalarına imkân sağladı.

6 komite, onlarca başlık

Programda bulunan komiteler arasında İcra, Kudüs, İnsan Hakları, Enformasyon ve Kültür İşleri, Ekonomik ve Ticari İş Birliği, Bilim ve Teknoloji Komiteleri yer alıyor. Komitelerde ise Suriye’de Yaşanan İşkenceler ve Göçmen Krizi, Filistin Halkının Direnişinde İsrail’in İşgali ve Yerleşimi, D8 Ülkeleri ile Ekonomik İşbirlikleri, Sanal Para Politikalarının İslam Ekonomisi açısından değerlendirilmesi, İslam Ülkeleri Arasında Savunma Sanayi Teknolojileri Alanında İşbirliği, Siber Güvenlik Politikaları ve İş Birliği, Su Sorunu ile Mücadele Eden İslam Ülkelerine Yönelik Yeşil Tarım Projeleri, Dijitalleşme ve Yapay Zeka Uygulamalarında İslam Dünyasının Rolü gibi önemli başlıklar ele alındı.

 

 

Paylaş

DİĞER HABERLER