İL BAŞKANLARI TOPLANTISI YAPILDI
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği il başkanları toplantısı Ankara’da yapıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi’nde yapılan il başkanları toplantısına ÖNDER Başkanlar Kurulu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile il başkanları katıldı. Toplantıda ayrıca il başkanlarına ÖNDER tarafından gerçekleştirilen ve İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen “Yeni Türkiye’de Sivil Toplum Dönüşümü Projesi” çerçevesinde bir eğitim de verildi.
Yeni bir yol haritası oluşturalım
İl başkanları toplantısında öncelikle, 13 Nisan 2019 tarihinde yapılacak olan ÖNDER Genel Kurulu için Başkanlar Kurulu tarafından yeni genel başkan ve yönetim kurulunun vizyonuna ilişkin istişareler yapıldı. İl başkanlarının konuyla ilgili fikirleri alındı. Daha sonra il başkanlarına hitaben bir konuşma yapan ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, “İmam hatip derneklerinin geleceği nasıl olmalıdır?” sorusunu sorarak bunun çok boyutlu ve detaylı bir şekilde ele alınması gerektiğini dile getirdi. İmam hatipler için kalitenin daha da artırılması gerektiğini belirten Bekiroğlu, yeni bir yol haritasının belirlenmesinin yanı sıra sivil toplum alanının da güçlendirilmesi gerektiğini aktardı. Konuşmasında Şubat ayının çok önemli bir ay olduğunu belirten Bekiroğlu, bu ayda 28 Şubat dahil olmak üzere önemli gelişmelerin olduğunu vurguladı. Bin yıl sürecek denilen bu zulmün bir yıl bile sürmediğini belirten Bekiroğlu, Şubat’ın aynı zamanda şehitler ayı olduğunu da hatırlatarak şehit olanları sürekli yâd etmeyi de tavsiye etti.
7 grup konuları tartıştı
Genç ÖNDER Başkanı Resul Çiftçi’nin gençlik çalışmalarıyla ilgili bilgi verdiği programda, ÖNDER Genel Sekreteri Abdullah Ceylan da Gençlik ve Kültür Politikaları Anketi ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Daha sonra grup çalışmalarına geçilen il başkanları toplantısında başkanlar, 7 ayrı gruba ayrılarak farklı başlıklar altındaki konuları tartıştı. İmam hatiplerin ve derneklerin sorunlarıyla ilgili yapılan grup çalışmalarında il başkanlığı uygulamasının değerlendirilmesi, bölge toplantıları ve komisyon toplantılarının değerlendirilmesi, kamu kurumu ve okul idarecileriyle diyalog nasıl olmalı, örnek faaliyetler, projeler konuları işlendi.
Sosyal medya kullanımı nasıl olmalı?
İl başkanları toplantısının grup çalışmalarının ardından yapılan dördüncü oturumunda ise sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar ele alındı. Daha sonraki oturumda da 13 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilecek ÖNDER genel kurulu ile ilgili bilgilendirme yapılarak, yeni teşkilat modelinin gelecek vizyonunun nasıl olması gerektiği üzerinde duruldu.
Daha fazla hayal kurun
Programın kapanış konuşmasını yapan ÖNDER Teşkilatlanma Başkanı Süleyman Köse, dernekler olarak Türkiye ve eğitim için güzel hayallerinin olduğunu ancak bunun üzerinde daha fazla kafa yorulması gerektiğini söyledi. Bu doğrultuda dernek başkanlarından imam hatip gençliğinin nasıl olması gerektiği, okullar, okul müdürleri, öğretmenler üzerine hayaller kurmalarını ve tartışmalarını isteyen Köse, “Geçmiş 10 yılda imam hatipler neydi şimdi ne oldu bir taraftan bunu tartışırken bir taraftan da gelecek 10 yılları öngörebilmemiz için hayal gücümüzü artırmamız lazım. Bu hayalleri gerçekleştirmek için bu düşüncelerin içini doldurmamız lazım. Sorunların da olduğunu biliyoruz ancak artık sorunlardan ziyade hayaller kurmalı ve bu hayallerin içini doldurmalıyız” diye konuştu.
STK’lar ve proje yönetimi
İl başkanları toplantısında, İçişleri Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen “Yeni Türkiye’de Sivil Toplum Dönüşümü Projesi” çerçevesinde ise bazı başlıklar altında bilgilendirmeler yapıldı. İnsan hakları temel eğitimi, yerel katılımın güçlendirilmesi, örgütlenme ve sosyal haklar, proje döngüsü yönetimi, karar alma süreçlerine katılım eğitimi, hak temelli yaklaşım-savunuculuk, proje geliştirme, stratejik planlama, gönüllülerle işbirliği, kampanya yönetimi, lobicilik, STK’lar için iletişim, sosyal medya ve iletişim, hak temelli yaklaşım, STK yönetimi, takım yönetimi, kamu-STK-özel sektör ortaklığı örnekleri gibi konular ele alındı. Proje sonunda ise sivil toplum-kamu sektörü işbirliğinde kalıcı diyaloğun tesis edilmesi ve STK’ların karar alma mekanizmalarında görünürlüğünün artırılması hedefleniyor.