KÜLTÜR SANAT ATÖLYELERİ BAŞLIYOR!
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen Kültür Sanat Atölyeleri için geri sayım başladı. Lise ve üniversite öğrencileri için organize edilen ve toplam 4 hafta sürecek online atölyelere 30 Kasım’a kadar başvuru yapılabilecek.
ÖNDER Kültür Sanat Komisyonu tarafından gençlerin kültür sanat sahalarına ilgi düzeyini artırmak, kendilerini geliştirmelerine destek olmak ve tecrübeli seslerin kılavuzluğunda yeni bakış açıları kazandırmak amacıyla düzenlenen Kültür Sanat Atölyeleri yeni döneme başlıyor. Online olarak gerçekleştirilecek atölyeler sonucunda programı eksiksiz tamamlayanlara sertifika verilecek.
Hem teorik hem uygulama
Eğitim içeriklerinin atölye yürütücüleri tarafından katılımcıların hem teorik hem uygulamalı olarak bilgi edinmelerine yönelik hazırlandığı atölyelerde, şiir, film, belgesel okumalarının yanı sıra bilim kurgu eserler ile fanzin atölyeleri düzenlenecek. Bu atölyelerde eserlerin nasıl ele alınacağı üzerine katılımcılarla birlikte hareket edilecek; birlikte okunacak, düşünülecek ve tahlil edilecek. Bir adım ötesinde üretimin de hedeflendiği atölyelerde katılımcıların ilgi ve devamlılığını bekleniyor.
Şiir Okuma Atölyesi
Genç şair Ömer Fatih Andı’nın yürütücülüğünde gerçekleştirilecek atölyede; şiirin büyülü evreninde keyifli bir yolculuk ilgililerini bekliyor. Şiir nedir, nasıl ele alınır, hangi eylemleri yüklenir, insan, toplum ve tabiatla nasıl ilişki kurar gibi soruların seçilen ilgili şiirler üzerinden ele alınacağı atölyenin online gerçekleştirilen ilk 4 haftasından sonra 5. haftada katılımcıları ve şiir dostu davetlileri Beşirağa Medrese ’sinde düzenlenecek güzel bir şiir akşamı bekliyor.
Film Okuma Atölyesi
Öykücü, yazar Abdullah Kasay’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilecek atölyede; gerçekliğin bir yanılsamasının ürünü olan filmlerin çok katmanlı yapısından hayata, hayattan da filmlere bakan keyifli ve emekli bir yolculuk meraklılarını bekliyor. Film okuryazarlığının temeline yönelik genel sinema teorisi, kavramlar, teknikler ve giriş niteliğindeki dersin ardından seçilen üç filmin (Arkadaşımın Evi Nerede, The Fall/Düşüş ve Kızkardeşim Momio) çözümlenmesi yapılacak. Katılımcıların oturumlara gelmeden önce muhakkak bu filmleri seyretmeleri ve kendileriyle paylaşılacak ilgili dokümanları okuması bekleniyor.
Bilim Kurgu Atölyesi
Yazar, eğitimci ve masal anlatıcısı Ümit Yaşar Özkan’ın yürütücülüğüne gerçekleştirilecek atölyede; bilimle sanatın kesişim noktasında, edebiyatın hayal gücüyle dolu, bilimsel yönüyle merak uyandırıcı bir yolculuk kendi geleceğini sahiplenip tasarlamak isteyen kurgu severleri bekliyor. Sorgulamayı, hayal kurmayı, kahramanlar oluşturarak geleceğe dair hikayeler meydana getirmeyi seven gençlerin ilgisine yönelik olarak düzenlenecek atölyede bilim kurgunun içeriği ve sınırlarına dair bir yolculuğa çıkılacak. Bilimkurgu edebiyatı ve sinemasından örnekler kullanarak bilimsel hayal gücünü geliştirmek; bilimsel spekülasyon yapabilme ve bilimi kurgulama becerisini kazandırmak; bilimle sanatın kesişim kümesi olan bilim kurgusal tasarım örnekleri ortaya koymayı amaçlayan atölyede, bilimkurgunun alt türlerinden seçilen dört ana başlığa uygun resim, çizim, kısa film ve çok kısa hikâyelerle gençlere bilim kurgunun içeriği ve sınırlarına dair bir farkındalık kazandırılacak. Daha sonra katılımcılarla atölyenin başlık ve içeriğine uygun kısa bir bilim kurgu yazı çalışması yapılacak.
Belgesel Okuma Atölyesi
Genç yardımcı yönetmen Havvanur Korkut’un yürütücülüğünde gerçekleştirilecek atölyede; gerçekçi yüzüyle dünyayı dünyadan anlatan, derinlemesine ve bilgilendirici yönüyle hikaye kovalayan belgesel meraklılarına kılavuzluk edecek bir yolculuk ilgililerini bekliyor. Belgesel nedir, hangi kaygılarla seyirciye ulaşır, kısa tarihi, türleri ve yapımı, etik ve gerçeklik gibi soru ve konuları ele alan atölyede seçilen iki belgeselin (Close-up, Honeyland) tahlili yapılacak.
Fanzin Atölyesi
Fanzin atölyesi, imam hatip lisesi öğrencilerini ekip çalışması ve sanatsal aktivitelere ısındırmak, onlara kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir ortam sunmak ve dergiciliğe yönelik bir basamak sağlamak hedefiyle tematik ve serbest biçimde fanzinler üretmesini sağlamayı amaçlıyor. Fanzin nedir, ne değildir, içeriği ve biçiminin ele alındığı, örnek fanzinler üzerinden de anlatıldığı teorik eğitimin ardından gruplara ayrılan katılımcıların seçtikleri tema üzerine yazılı/görsel çalışmalar yaparak birer fanzin üretmeleri, ortaya çıkan fanzinin kısaca anlatılması ve diğer gruplar tarafından da değerlendirilmesi bekleniyor. İstanbul’daki imam hatip liselerinde düzenlenmesi planlanan atölyenin, her hafta farklı bir okulda icra edilmesi düşünülüyor. Atölye yürütücülüğünü ÖNDER Kültür Sanat Komisyon üyeleri Aybüke Büşra Mumcu, Zehra Çelik, Üsame Sevim ve Rüveyda Korkut gerçekleştirecek.
Başvuru Linkleri:
Şiir Okuma, Belgesel Okuma, Film Okuma ve Bilim Kurgu Atölyesi İçin:
https://form.onder.org.tr/app/form?id=346
Fanzin Atölyesi İçin:
https://form.onder.org.tr/app/form?id=347