İMAM HATİPLERİN TARİHİ KALEME ALINDI
İmam hatip okullarının kurulması ve Türkiye genelinde yaygınlaşmasının hikayesi, o günleri yaşayan isimler tarafından anlatıldı. Gazeteci-yazar Fatma Gülşen Koçak’ın kaleme aldığı İmam Hatip Neslinin Önderleri isimli kitap, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Yayınlarından çıktı. Kitabın tanıtımı ise, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen programda yapıldı.
Türkiye’nin 81 ilindeki imam hatip davasına gönül vermiş isimlerle, onların yakınları veya talebeleriyle yapılan söyleşilerden oluşan çalışma, Öncüler, Hocalar ve Talebeler başlığı altında üç ciltlik kitapta toplandı. Kitabın tanıtımı AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İsrafil Kışla, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün, ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
İmam hatipler bir eğitim reformu
Rahmetli babası dolayısıyla imam hatiplerin gelişmesinde emeği olan insanları çocuk yaşta tanıma fırsatı bulduğunu dile getiren Prof. Dr. Kurtulmuş, o döneme küçük yaşında şahitlik ettiğine vurgu yaptı. İmam hatip okullarının sadece bir eğitim çalışması olmadığına işaret eden Kurtulmuş, "Türkiye'de bizim eğitim bakımından köklerimizle yeniden tanışmamız, nesillerin özellikle o eski Osmanlıca yazılmış kitaplardan uzaklaşmak zorunda kaldığı o dönemlerden sonra eğitim alanında tabiri caizse bir büyük devrim yapılmış olması tabii ki önemli bir mesele. Ancak bunun ötesinde imam hatip okulları Türkiye'de Cumhuriyet tarihinde halkın geniş kesimlerinin üzerinde ittifak ettiği en önemli projelerden biridir. Hemen hemen toplumun bütün kesimleri bu okulların kurulması, gelişmesi ve daha ileri gitmesine ilk günden itibaren büyük bir destek vermiştir. Dolayısıyla bu ciddi bir eğitim reformu, eğitimde devrim niteliğinde bir adımdır, aynı zamanda Türkiye'de toplumsal olarak büyük kesimlerin katıldığı, işin içerisinde yer aldığı önemli bir müşterek projedir, toplumsal bir projedir” diye konuştu.
Türkiye’de demokrasinin göstergesi
İmam hatiplerin Türkiye sosyolojisinin yukarı doğru hareketlenmesini sağlayan müesseseler olduğuna da dikkat çeken Numan Kurtulmuş, bu okulların varlığı, gelişmesi ya da geriye gitmesinin Türkiye'deki demokrasi tarihinin de göstergesi olduğunu söyledi. Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de milletin siyasette söz söyleme gücü ne zaman artmışsa imam hatip okullarının önünün açıldığını görüyoruz. Ne zaman bu okullar kapandıysa bakıyorsunuz Türkiye'de ya darbeler olmuş, ya da millet iradesini yok sayan zihniyetler almış başını gitmiş. Bu anlamda Türkiye'yi tepeden inme şekillendirmek, toplumu dizayn etmek isteyenler toplumun yukarı doğru bu hareketliliğinden rahatsızlık duydukları için 12 Mart'ta da, 12 Eylül'de de, 28 Şubat'ta da bu okulların önünü kestiler.”
İsimsiz kahramanlar var
ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal da konuşmasında, 1950’li yılların başından bugünlere imam hatip okullarımızın 70 yıllık serüveninde yer alan, omuz veren, karınca kararınca bu davaya hizmet eden isimlerin aziz hatırlarını yaşatmak, onları yeni nesillere tanıtabilmek üzere bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Türkiye’yi şehir şehir gezerek yapılan sözlü tarih çalışması neticesinde İmam Hatip Neslinin Önderleri ismiyle yayınlanan çalışmanın ortaya çıktığını ifade eden Çal, “Biz, Anadolu’nun her yanında köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir pek çok isimli isimsiz kahramanın olduğunu biliyoruz. İnşallah bu bereketli çalışmanın önümüzdeki dönemde bu isimlerle yapılan söyleşiler de ilave edilerek devam ettirilmesini planlıyoruz” diye konuştu.
Ülke sosyolojisine ışık tutacak
ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Tayfur Esen ise, hem söyleşi metinleriyle hem de arşivlik fotoğraflarla imam hatip okullarının tarihine, eğitim tarihimize ve ülke sosyolojisine ışık tutacağına inandıkları bu çalışmanın ortaya çıktığını söyledi. Esen, “Bize hafızalarını, arşivlerini ve hane-i saadetlerini açan önderlerimize, hocalarımıza, çalışmada destek sunan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Rabbim bizleri de bu kervanın daimi yolcularından eylesin. Okullarımızı öndersiz, hocasız ve talebesiz bırakmasın” dedi. Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da konuşmasında, “Bugünün kazanımları dünün adanmışlarının eseri, bugünün kazanımları kimin eseri olacak? İnşallah bu adanmışlardan olmak bizlere de nasip olur” ifadelerini kullandı.
En büyük eğitim modeli
Kitapta hikayesi anlatılanların ülkeyi bugünlere getiren insanlar olduğunu belirten İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün, ”Ben imam hatipli olarak bir medeniyetten bahsediyorsam bu onların eseridir. Bugün de aynı inançla ülkeyi yarına hazırlayanlar da onların izinden gidenlerdir. İmam hatipler harcın ta kendisidir, millet olma bilincini oluşturan, kendini millete ümmete adayan kişilerin yola çıktığı yapılardır” dedi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İsrafil Kışla ise, “Eğitim tarihine baktığımızda imam hatipler bu ülkenin en büyük eğitim modelidir, bunun kıymetini bilmek lazım” diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz da, imam hatiplerin hikayesinin milletin hikayesi olduğunu belirterek, “Bu okullar başlangıçta milletin emeği, katkıları ile yapılan okullardır. Bugün okullarımız hem daha iyi bir yere gelmiş hem de spor, sanat, yabancı dil, fen ve sosyal bilimler, bilim ve teknoloji alanında eğitim vermektedir” dedi.
17 yaşında okula başladım
İstanbul İmam Hatip Okulu’nun ilk mezunlarından Mehmet Ali Sarı, “17 yaşında girdim İstanbul İmam Hatip Okuluna. Hafız idim, kıraat, Arapça okumuştum. İstanbul camilerinden herhangi birine hoca olabilecek yaştaydım. Ortaokulda birinci sınıfa talebe oldum. Koca koca adamlardık ama müthiş bir aşkımız vardı. Zorluklar biz vız geliyordu” sözleriyle anılarını aktardı. Kitapta hikayesi aktarılan eğitim gönüllüsü Dr. İlknur Görçin de, “Cerrahpaşa’da çok sıkıntılarla okuduk ve başımı açmadan okulu bitirdim. Ancak darbe sonrasında çalışamadım. Biz de o günden beri eşimle Kırklareli’nde gençlerimizle ilgili çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.