OKUL AİLE BİRLİĞİ 2020 ZİRVESİ YAPILDI
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği Okul Aile Birliği Zirvelerinin bu yıl üçüncüsünü düzenledi. Ailenin eğitim sürecine katkısını artırmak ve bu yöndeki farkındalığı sağlamak üzere yapılan zirve, “Evde ve okulda ailenin eğitim sürecine nitelikli katkısı” başlığıyla gerçekleştirildi.
ÖNDER Okul Aile Birliği Zirvesi 2020, Üsküdar Belediye Binası Mavi Salon’da yapıldı. Programa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Üsküdar Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ÖNDER yöneticileri ve Türkiye genelindeki okul aile birliği başkanları ve üyeleri, okul müdürleri ve veliler katıldı. Program Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Yiğit Enes Alıcı’nın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Bütün başarıların temelinde aile var
İnsanın doğumundan ölümüne kadar devam eden eğitim sürecini ve aileyi konuşmak için bu toplantıda olduğunu belirten Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Eğitim hayat boyu devam eden bir süreç, hayatın tüm alanına yaymamız gerekiyor. Bu sürecin olmazsa olmazı da aileler. Eğitim ailede başlıyor ve okulda devam ediyor. Bütün başarıların temelinde de sevgiyle örülü, güçlü aile bağları yatmaktadır” ifadelerini kullandı. Selçuk sözlerine şöyle devam etti: “Aile hem bir mektep hem bir korunak hem de huzur kaynağı olarak hayatımızın içinde. Toplumu da ayakta tutan bir yapı. Aileyi ve çocuklarımızı korumak hepimize düşen bir sosyal sorumluluk. Toplumu ve devleti yaşatmanın yolu da aileden geçiyor. Aileyi ilim, irfan ve merhamet yuvası haline getirmeliyiz. Okul ve aileyi de bir kuşun iki kanadı, birbirinin rakibi değil birbirini destekleyen kurumlar olarak görmemiz gerekiyor.”
Birlikler çok iyi anlaşılamadı
ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal da programın açılışında yaptığı konuşmada, ÖNDER olarak okulların gelişimine katkı sağlayan çalışmalar yaptıklarını ancak bunların içerisinde en önemsediği alanın okul aile birliği çalışmaları olduğunu söyledi. Türkiye ölçeğinde bakıldığında okul aile birliği kavramının çok anlaşılır ve kabul görür bir kavram olmadığını belirten Çal, “Aslında iyi organize olmuş, birlikte çalışma kültürünü geliştirmiş okullara baktığımızda okul aile birliklerinin okulları nasıl farklılaştırdığını, nasıl geliştirdiğini çok açık şekilde görüyoruz. ÖNDER olarak bizi motive eden taraflardan bir tanesi şu, Türkiye’de okul aile birliği kavramını önceleyen bunun gelişimine katkı sunmaya çalışan ender kuruluşlardan bir tanesiyiz. Gelişimini sağladığımız okullarımızı gördüğümüzde de büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Okul ve aile birbirini beslemeli
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise konuşmasında aile ve okulun birbirini beslemesi gerektiğini belirterek, “Bu iki kaynağın birbirini beslediği durumlarda eğitimin başarıya ulaşacağını düşünüyorum. Gençlerimiz bizim her şeyimiz, bazı şeyleri cesurca konuşmamız ve gündeme getirmemiz gerekiyor” dedi. Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de “Bu alan çok önemli bir alan. Başlangıçta okul yönetimlerimizin ve okul aile birliklerimizin sınırlarının ve ilişkilerinin doğru belirlenmesi gerekiyor” diye konuştu. ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Emrah Baranoğlu da yaptığı konuşmada, “Vazifemiz nitelikli bir yenilikle eğitime katkı sağlamak, imam hatip okullarında eğitimin kalitesini artırmak, geleceğe güvenle bakan pırıl pırıl nesiller yetiştirmektir” ifadelerini kullandı.
Evde okul, okulda aile
Zirvede açılış ve protokol konuşmalarından sonra oturumlara geçildi. “Çocuklarımızın gelişimi için evde okul, okulda aile yaklaşımı” başlığı altında gerçekleştirilen oturumda konuşan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, “Bizim birlikte çalışma ve birlikte yol alma kültürüne sahip olmamız gerekiyor. Ne kadar bu yolları açabilirsek çocuklarımız için daha iyi bir gelecek sunabileceğimizi düşünüyorum” dedi. Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Prof. Dr. Ayşen Gürcan da, “Sınıf içindeki öğretimin, ailede yapılan eğitimden farklı yönleri var. Ailenin üstlenmesi gereken işlerin de ailede üstlenilmesi ve bu ikisi arasında köprü kurulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Abay ise eğitim sürecinde aileyi yok saymanın mümkün olmadığını, hayatta ilk sosyalleşme ve eğitimin ailede sağlandığını söyledi. Şehit İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı İsmail Karakelle de, “Okullarımızın hem imkanları hem de eğitim düzeyleri birbirinden farklı. Biz kendi çabalarımızla çocukların gelişimi için çok çeşitli çabalarda bulunuyoruz” dedi.
Nitelikli yenilikle eğitime katkı
“Okul Aile Birliklerinin Nitelikli Bir Yenilikle Eğitime Katkı Sağlaması” başlığını taşıyan ikinci oturumda da eğitimciler görüşlerini sundu. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Bulut, eğitimin herkes için hayat boyu devam eden bir süreç olduğuna dikkat çekerek, “Nitelikli bir eğitim için okul, aile ve sosyal çevrenin aynı dili konuşması lazım” ifadesini kullandı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serdal Seven ise, “Bizim bir kabulümüz var. Çocuklarımız bize ve topluma emanet. Bu yüzden çocuklarımızı tanımamız ve ona göre hareket etmemiz lazım” dedi. MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, “Okul aile birliklerini maddi kazanç sağlayan birimler olarak görmemek lazım. Birliklerin insan kaynağını okulun eğitiminde paydaş yapabilecek bir noktaya getirmek lazım” ifadelerini kullandı. Sosyolog-yazar Erol Erdoğan, eğitim literatüründen veli kavramının kaldırılmasını tavsiye ederken, Üsküdar Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın okul aile birliklerinin eğitime katkısını her zaman önemsedikleri ve bu yönde çaba gösterdiklerini söyledi.