29 Eylül 2024
HUKUK VE DİPLOMASİ ZİRVESİNDE GÜNDEM FİLİSTİN

Üniversite öğrencilerinin katıldığı Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Buluşması, Filistin gündemiyle yapıldı. ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, “Sizden iyi hukukçular olmanızı beklemiyoruz, tıkanan küresel sisteme alternatifler üretmenizi istiyoruz” dedi.

29 Eylül 2024

Üniversite öğrencilerinin katıldığı Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Buluşması, Filistin gündemiyle yapıldı. ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, “Sizden iyi hukukçular olmanızı beklemiyoruz, tıkanan küresel sisteme alternatifler üretmenizi istiyoruz” dedi.

 

 

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından yürütülen Hukuk Genç projesi çerçevesinde “Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Buluşması” düzenlendi. Hukuk ve uluslararası ilişkiler öğrencilerinin katıldığı zirvede konuşan ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, “Biz sizin yalnızca iyi hukukçular olmanızı istemiyoruz. Onların gözümüze taktığı gözlük dışında dünyayı görmenizi, tıkanan küresel sisteme alternatifler üretebilmenizi hedefliyoruz” dedi. 

ÖNDER Gençlik tarafından yürütülen Hukuk Genç projesi ikinci yılında eğitim dönemine Hukuk ve Diplomasi Buluşmasıyla başladı. Programa alanında uzman konukların yanısıra, İstanbul’daki önde gelen üniversitelerde hukuk ve uluslararası ilişkiler eğitimi alan öğrenciler katıldı. 

Alternatifleri oluşturacak gençleri yetiştiriyoruz

Programın açılış konuşmasını yapan ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, 28 milyon gencin bulunduğu Türkiye’de gençlere yönelik projelerin büyük anlam taşıdığını söyledi. Yapılan eleştirilerin ötesinde gençlerin çok daha donanımlı bir şekilde sahada olduklarını belirten Ceylan, “Bu tür organizasyonlarla sahadaki varlığımız daha da güçlenecek” dedi. Bugün uluslararası hukuk ve diplomasi buluşması için bir arada olduklarını belirten Ceylan, “Bizler, küresel sistemin uluslararası hukuk, demokrasi ve insan hakları diye ortaya koyduğu ve mağdur ettiği kitleler arasından en büyük savunucularını yetiştirdiği bir dönemde bu sistemin işlemediğini görecek ve alternatifini oluşturacak kişileri yetiştirmek için bu programları yapıyoruz” dedi. Gençlere seslenen Ceylan, “Biz sizin yalnızca iyi hukukçular olmanızı istemiyoruz. Onların gözümüze taktığı gözlük dışında dünyayı görmenizi, geniş açıyla dünyaya bakıp alternatifler üretebilmenizi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Küresel sistem işlemiyor

Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin 1948’de İsrail’in kurulduğu yıl yayınlandığını ve bu çerçevede demokrasi ve insan hakları kavramlarının kutsallaştırıldığını kaydeden Ceylan sözlerine özetle şöyle devam etti: Bugün Filistin’de, Gazze’de yaşananlardan da görüyoruz ki bu sistem işlemiyor. Bizler onların dayattığı sistemin savunucuları değil de yeni bir sistemin kurucuları ortaya çıksın istiyoruz. Gazze’de yaşananlar için birileri çıkıp, “Biz insanlarla savaşmıyoruz” diyor. Bu kavramları en sık tekrar edenler bir süre sonra insan ırkını tehdit eden canlılara dönüşüyor. Onların ortaya koyduğu kavramlarla dünyayı kavramaya çalışmak o sistemin şövalyesine dönüşmek demek. Biz bu kavramların nasıl yok edildiğini, nasıl ülkelerin, milletlerin tepesinde kılıç gibi kullanıldığını anlatmak, alternatif bir sistem kuracak yeni bir kadronun yetiştirilmesi için bu çalışmaları yürütüyoruz. 

Başlıklarla hukuk ve diplomasi 

Ortadoğu Araştırmacısı Muttalip Tütüncü’nün “Uluslararası Hukuk’un Doğası” başlıklı konuşmasıyla başlayan oturumlar, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan’ın “ICYF ve Türkiye’in İslam Ülkeleriyle İlişkisi” sunumuyla devam etti. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Acer’in “Uluslararası Hukuk’ta Güncel Meseleler” sunumuyla ilk günün oturumları sona erdi. Buluşmanın ikinci gününde ise İbn Haldun Üniversitesi Dr. Öğretim üyesi Mustafa Oğuz Tuna “Uluslararası Organizasyonlar” üzerine değerlendirmelerde bulundu. Büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Kavas‘ın  “Diplomat Olmak” başlıklı konuşmasının ardından, Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özdil “Hukukçu Perspektifinden Diplomasi” üzerine sunumuyla program tamamlandı.

Hukuk Genç nedir? 

Hukuk Fakültesi öğrencilerine yönelik; donanımlı hukukçular yetiştirmeyi hukuk fakültesi öğrencisi olmayanlar için de adalet duygusu ve hukukun temel kavramlarını içselleştirmeyi hedefleyen bir proje olan Hukuk Genç, 2023 eylül ayında yola çıktı. Hukuk öğrencileri için Mizan Akademi, hukukçu olmayanlar için Dönemlik Atölyeleri içeren iki ayrı çalışmanın yer aldığı proje bünyesinde interaktif dersler, tecrübe paylaşımlı söyleşiler ve ziyaretler bulunuyor. 70 öğrenciyle yoluna devam eden proje, hukuk ve adaleti en önemli değerleri arasında bulunduran, dünyanın ortaya çıkan yeni ihtiyaçlarına cevap verebilecek yetkinliğe sahip, uluslararası hukuk sahnesinde ülkesini en iyi şekilde temsil edecek insan kaynağının yetiştirilmesini amaçlıyor.

Paylaş

DİĞER HABERLER