VAGONDA YOLCULUK DEĞİL SÖYLEŞİ

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (WPU) tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Dergi Fuarı sona erdi. “Çocuk Dergiciliği” teması altında gerçekleştirilen fuara yurtiçi ve yurtdışından 500 dergi misafir olurken, 200’ün üzerinde de söyleşi gerçekti. ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Halit Bekiroğlu da imam hatip öğrencileriyle vagonda bir söyleşi gerçekleştirdi. Bekiroğlu gençleri okumak üzerine bir yolculuğa çıkardı.

Sirkeci Tren Garı’nda 8-13 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarda ÖNDER de iki standıyla yer aldı. Standın birinde sayıları 150’ye varan imam hatip öğrencileri tarafından çıkarılan okul dergisi sergilenirken ötekinde de Tohum, Sade Soda ve Talim dergileri okurlarla buluştu.

İmam hatip dergileri ödül aldı

Fuar kapsamında ayrıca, “2018 Dergicilik Ödülleri” de sahiplerini buldu. Toplam 18 kategoride ödül verilen törende, "Editör Ödülü"ne Karabatak Dergisi, "Kapak Ödülü"ne Temmuz Dergisi, "Musahhih Ödülü"ne Divanyolu Dergisi, "Sinema Dergisi Ödülü"ne İran'da yayımlanan 24 Magazin adlı dergi, "Çocuk Dergisi” ödülüne ÇETO, "Aile Dergisi Ödülü"ne ise Nisanur Dergisi layık görüldü. "Kitap Dergisi Ödülü"nü Okur Kitap Dergisi, "Röportaj Ödülü"nü Vuslat Dergisi, "Okul Dergisi Ödülü"nü Ömer Çam Anadolu Lisesi aldı."Fanzin Teşvik Ödülü" ise Çavuşbaşı Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine ve Sancaktepe Abdurrahmangazi İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin çıkardığı "Murafa" dergisine verildi.

Okumak mı öğretir, gezmek mi?

Fuarda düzenlenen yazar-okur söyleşileri kapsamında ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Demet Tezcan ve Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Şişman öğrencilerle biraraya gelerek birer söyleşi gerçekleştirdi. İmam hatip öğrencilerine okumak ve yazmak üzerine konuşan Halit Bekiroğlu, gençlere “Gezmek mi daha çok bize öğretir yoksa okumak mı?” sorusunu yöneltti. Öğrencilerin cevaplarının ardından gezerken okumanın daha çok şey öğreteceğini söyleyen Bekiroğlu, “Sadece kitap okunmaz, bina da okunur. Binayı kim yaptı, ne zaman yaptı, yaparken hangi taşları kullandı, İslam medeniyetinden mi batı medeniyetinden mi etkilendi., onları binaya bakarak anlayabiliriz. Dolayısıyla hem kitap okunur hem dergi okunur hem de şehri, binaları okuyabiliriz. Peki insanı okuyabilir miyiz?” diye konuştu.

Mutlaka günlük tutun

Öğrencilere, “Okuduğunuz şeyin kalıcı olması için ne yapmak lazım?” sorusunu da yönelten Bekiroğlu, yazarak, not alarak okumanın daha faydalı ve kalıcı olacağını söyledi. Konuşmasında gençlerden günlük tutmalarını isteyen Bekiroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: Size tavsiyem bu akşamdan başlayarak günlük yazın. 10 yıl sonra 20 yıl sonra bu yazdıklarınız sizin için hatıra olacak. Yazdıklarınızın komik olduğunu da düşünmeyin, varsın komik olsun, yazdıktan sonra gülün, hiçbir mahsuru yok ya da birileri okuduktan sonra gülsün ayıp değil ki. Ama bol bol yazın.”

Vagonu okumak, araçları okumak, insanı okumak...

Söyleşinin mekanına da dikkat çeken Halit Bekiroğlu, “Biz şu anda bir vagonun içerisinde sohbet ediyoruz. Vagon normalde neye yarar? Yolculuk yapmaya, yük taşımaya. Biz şu anda vagonun içinde yolculuk yapıyoruz ama vagon hareket etmiyor, biz hareket ediyoruz. Düşünüyoruz, konuşuyoruz birbirimize sorular soruyoruz biz aslında şu anda birlikte yolculuk yapıyoruz” dedi. Bu vagonda bir tarih olduğunu ve bunu okumanın mümkün olduğunu belirten Bekiroğlu, “Bu dergi fuarı Sirkeci Garı’nda yapıldı çünkü burada bir tarih var. Biz vagonu okuyoruz, araçları okuyoruz, insanı okuyoruz ve ben sizi okuyorum. Gezeceğiz, okuyacağız, okuduklarımızı yazacağız, gezerken okuyacağız ve günlük tutacağız” diye konuştu.