TOHUM DERGİSİ 158’İNCİ SAYISI “AVRUPA IRKÇILIĞI”NI ELE ALDI

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından yayımlanan TOHUM Dergisi’nin 158’inci sayısı çıktı.

1963 yılından beri fikir, kültür, sanat, edebiyat, siyaset başta olmak üzere pek çok konuda söyleyecekleri olan Tohum Dergisi, 158.sayısı ile içinde yaşadığı toplumun sesi olmaya devam ediyor. Her sayısı o mevsimin ismiyle çıkan Tohum Dergisi, baharın müjdecisi olmak adına bu kez “Tohum 158 Bahar” ismiyle okuyucusuyla buluştu.

Özellikle son yıllarda yükselen ırkçılık konusunu “Avrupa Irkçılığı” ekseninde masaya yatıran Tohum Dergisi, farklı olana karşı duyulan düşmanlığı ve korkuyu da bu sayıda irdeledi.  Avrupa’nın ırkçı sicilinin ve mülteci sorunuyla birlikte zirveye taşınan yabancı düşmanlığının yanı sıra İslamofobi başta olmak üzere din üzerinden yapılan ayrımcılığa ve ötekileştirmeye dair değerlendirmelere de 158.sayıda yer verildi. Dosya konusu kapsamında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Saadet Oruç, “Avrupa’nın Faşizm Parantezi” başlıklı yazısında 15 Temmuz darbe/işgal girişimi ile 16 Nisan referandumuna kadar geçen süreci anlatırken, Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir de Avrupa ırkçılığını değerlendirdi.

Her sayıda farklı bir ismi ağırlayan “Söz Meclisi” sayfası, yakın geçmişte tüm dünyanın gözleri önünde ırkçı bir soykırımla yüz yüze kalan Bosna tecrübesi üzerinden Avrupa ırkçılığını akademisyen-şair Prof.Dr.Cemalettin Latiç’ten dinledi.

Cumhuriyet döneminde yeterince tanıtılamamış ve okunamamış olan Osmanlı’nın son dönem münevverlerinden İsmail Fennî Ertuğrul ve ilmi müktesebatını okuyucu ile buluşturan Tohum, yaptığı çalışmaları ve yetiştirdiği müstesna öğrencileri ile iz bırakan, aynı zamanda Recep Tayyip Erdoğan’ın da hocalığını yapmış olan Yahya Kutluoğlu Hocayı “Vefa” sayfasında ağırladı.

Eğitim sisteminin sorunlarını, şuan içinde bulunduğu durumu ve geleceğe dair eğitim alanında yapılması düşünülen projeleri MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’le değerlendiren Tohum Dergisi, son yıllarda üniversite eğitimi için Türkiye’yi tercih eden farklı coğrafyaların öğrencilerine “Türkiye’de Öğrenci Olmak” nasıl bir duygu sorusunu yöneltti.

“Fikre, Sanata, Ruha” düsturuyla ilk günden beri birbirinden değerli yazar, şair, gazeteci, düşünür ve akademisyeni sayfalarında ağırlayan Tohum Dergisi, genç yeteneklere de sayfalarında yer vermeye devam ediyor.