İMAM HATİPLİLERE KISA FİLM YARIŞMASINDA ÖDÜL

TRT Çocuk kanalı tarafından düzenlenen “Türkiye’de Suriyeli Olmak Kısa Film Yarışması’nda imam hatip öğrencileri ‘Bir Lisan Kaç İnsan’ adını verdikleri kısa filmle üçüncü oldu. Güngören İstanbul Ticaret Odası Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi edebiyat öğretmeni Ömer Dişbudak’ın yazıp yönettiği kısa filmde öğrenciler oyunculuk yaptı. Başrol oyuncusu Muhammed ise bir Suriyeli. Muhammed’in okulda çalışan temizlik görevlisinin oğlu olduğunu belirten Ömer Dişbudak, “Muhammed’i kısa sürede tanıyıp sevdik, okulumuzun maskotu oldu. Film projesine ortaya çıkınca da başrolü ona verdik” dedi.

Suriye’deki savaş nedeniyle ülkesini terk ederek Türkiye’ye gelen Muhammed, ailesiyle birlikte İstanbul’un Güngören ilçesinde yaşıyor. Her gün önce okula, ardından annesinin çalıştığı işyerine gidiyor. Bir yıldır başka bir ülkede yaşıyor olmanın zorluğu dışında 7 yaşındaki Muhammed’in önemli bir görevi de var. İlkokul ikinci sınıfa giden Muhammed, öğrendiği Türkçe’yi annesine ve kardeşlerine de öğretiyor. Bunu ise  evde eşyaların üstüne Türkçe adlarını yazdığı küçük not kağıtları yapıştırarak yapıyor.

İnsanlığa karşı duyarlı olsunlar

Güngören İTO Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ahmet Koç, öğrencilerinin zaten duyarlılığı yüksek olan öğrenciler olduğunu belirterek, “Biz öğrencilerimizi yetiştirirken sadece diploma sahibi olmalarını istemiyoruz insanlığa karşı duyarlı olsunlar istiyoruz” dedi. Bu açıdan kazandıkları ödülün çok anlamlı olduğunu belirten Koç, şu bilgileri verdi: “Bu yıl ilk kez okulumuzda Sanat Spor Okulu kurduk. Öğrencilerimizin akademik başarıları yanında bu alanlarda da gelişim göstermelerini istiyoruz. Bu, sanat alanında aldığımız ilk ödül oldu, bu açıdan da çok mutlu olduk.” Fen ve Sosyal Bilimler Proje okulu olan lisede aynı zamanda İngilizce hazırlık programı da uygulanıyor.

Yaşadığımızı yansıttık

Projeyi yöneten edebiyat öğretmeni Ömer Dişbudak ise, kısa filmde öğrencilerinin ve öğrencilerden birinin erkek kardeşinin oynadığını söyledi. Filmin başrol oyuncusu, okuldaki temizlik görevlisinin oğlu olan Muhammed’in ise adeta okulun maskotu olduğunu dile getirdi. Türkiye’de Suriyeli olmak konusundaki projeye neden katıldıklarını ise, “Biz onların halini görüyoruz. Sürekli gözümüzün önünde. Annesi bize birşey anlatamadığında, biz ona birşeyi açıklayamadığımızda Muhammed’i kullanıyoruz. O bize tercümanlık yapıyor. Bu bir dram aslında. Bunu insanlara göstermek çok anlamlı olur diye düşündük” sözleriyle anlattı.

Azmin hikayesi

İlkokul ikinci sınıf öğrencisi olan Muhammed filmde, Türkçe bilmeyen ailesine hergün Türkçeyi bir ders gibi anlatıyor. Bunu yaparken de kendine göre yöntemler geliştiriyor. Okumaya da çok meraklı. Yolda yürürken bile duvarlardaki yazıları, tabelaları okuyor sürekli. Sınıfta teneffüste tek başına oturuyor, azimle ders çalışmaya devam ediyor. Evde de, Muhammed küçük kağıtlara yazı yazarken yine sokakta çocuklar oynuyor.