İMAM HATİP ÖĞRENCİLERİ ÜSKÜP'TE İNGİLİZCE ÖĞRENECEK

Eskişehir’de bulunan Sarar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin öğrencileri, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te hem dil hem de tarih öğrenecek. “Evladı Fatihan topraklarında dil eğitimi ve tarih şuuru” projesiyle 15 gün kalacakları Üsküp’ten döndükten sonra ise öğrenciler, kısa film gösterimi ve fotoğraf sergisi düzenleyecekler.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ile Eskişehir İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’nin (ESİMDER) birlikte yürüttükleri ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında 10 öğrenci, 16 Kasım tarihinde Üsküp yolcusu. Öğrenciler, 15 gün süreyle kalacakları şehirde  toplam 72 saat İngilizce dil eğitimi alacaklar. Bunu yaparken de Osmanlı tarihi ve kültürü üzerine inceleme ve araştırma yapacaklar.

Hem dil hem tarih

Tarih öğretmeni olan proje koordinatörü Ali Koçak, “Bu proje sonucunda öğrencilerimizin, Balkan Üniversitesi’nde yabancı dillerini geliştirmesini amaçlıyoruz, hem de Osmanlı devletinin Balkanlar’da bıraktıkları eserler ve yaşam tarzının günümüze etkilerini derleyip tarih şuuru kazanmalarını istiyoruz” dedi. Öğrencilerin şehirde araştırmalarını kendileri yapacaklarını kaydeden Koçak, aynı zamanda öğrenmeyi öğrenme düsturunu geliştirmeyi hedeflediklerini anlattı. Koçak, Balkan Üniversitesi’nin hocalarından ders alacak olan kız öğrencilerin, proje öncesinde Türkiye’de dil kursuna gönderilip hazırlıkların yapıldığını da belirtti.

15 ülkenin öğrencileriyle ders görecekler

Projede gençlerin eğitim alacakları Balkan Üniversitesi, hem eğitim kalitesi hem de donanım açısından Avrupa’nın önde gelen üniversiteleri arasında yer alıyor. Üsküp Eğitim ve Kültür Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Balkan Üniversitesi, uluslararası hüviyeti olan ve 15 ülkenin gençlerinin eğitim aldığı bir üniversite. Makedonya’nın ÖSYM tercih kılavuzunda yer alan ilk ve tek üniversitesi olan okul, uluslararası Shanghai kriterlerine göre 2017 yılında Makedonya’nın en iyi üniversitesi unvanını aldı.

Kısa film çekip, fotoğraf sergisi yapacaklar

Sarar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 10 öğrencinin katılacağı program, döndükten sonra da devam edecek. Üsküp’te Osmanlı tarihi mekanlarını görüp kaydedecek olan öğrenciler, döndüklerinde bir kısa film hazırlayacak. Çektikleri fotoğrafları ise bir sergide fotoğraf severlerin beğenisine sunacaklar. Programda Suriyeli mülteci kamplarını ziyaret de bulunuyor. Kadınlar ve çocuklarla yapılan röportajların da bir belgesel olması hedefleniyor. Bir diğer etkinlik ise, savaştan sonra göç etmeyip bölgeyi kendine yurt edinen Müslüman Türklerle sözlü tarih çalışması yapılacak. Tüm bu kültürel etkinlikler ise çıkarılan dergide yer alacak.

Kardeş okul protokolü imzalanacak

16 Kasım-1 Aralık 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek gezide öğrenciler, Üsküp’teki Türk okulu Tefeyyüz İlköğretim İlkokulu’nu ziyaret edecekler. İki okul arasında kardeş okul protokolü de imzalanacak.