Bağımlılığın Etkisindeki Gençler

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Kocaeli İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği (KİHMED) tarafından yürütülen “Bağımlılığın Etkisindeki Gençler Araştırması” projesi ile ilgili, KİHMED Eğitim ve Gençlik Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına KİHMED Başkanı Sabahattin YAMAK, Kocaeli ÖNCÜ Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Ali KÜÇÜKKESKİN, KİHMED Başkan Yardımcısı Ali BİLGİ ile Proje Koordinatörü Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin TAYLAN, Proje ekibinde yer alan Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf GENÇ katıldı.

Proje hakkında bilgi veren KİHMED Başkanı Sabahattin YAMAK; “Kocaeli İzmit ve Kartepe’ deki Liselerde öğrenim gören öğrencilerimiz arasında sigara, alkol ve madde bağımlılığı ile internet bağımlılığı durumlarını tespit etmeyi amaçladık.” dedi.

Proje kapsamındaki ilçelerde temsilen seçilen yedi okulda 1100 öğrenci arasında anket yapıldığını ve çarpıcı sonuçlara ulaşıldığını belirten Proje Koordinatörü Yrd. Doç Dr. Hasan Hüseyin TAYLAN, araştırma hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Hanelerin Yüzde Doksanında İnternet Özellikli Cihazlar Var

Evlerin çoğunda (%88) bilgisayarın olduğuna dikkat çeken Taylan “Öğrenciler, günlük ortalama 47 dakika kitap okumakta; 1 saat ders çalışmakta; 1,5 saat televizyon izlemekte; yine 1,5 saat bilgisayar kullanmakta; 2 saatten fazla internet ve akıllı cep telefonu kullanmaktadır.” diye konuştu.

Yapılan araştırmada, öğrencilerin internet kullanmaktaki en önemli amaçlarının sosyal medya, dizi, film, video izleme ve yükleme ile sanal sohbet amaçlı internet kullanımı olduğunu belirtildi.

Dağılmış Aile Eşittir Daha Çok İnternet Bağımlılığı

Erkeklerin kızlara oranla daha çok internet bağımlısı olduğu tespit edilen araştırmada parçalanmış ailedeki öğrenciler, düşük akademik ortalamaya sahip olanlar ile kişi sayısı az olan aileler de bağımlı kategorisinin içinde.

Sigara ve alkol kullanımı üzerindeki bağımlılığa da dikkat çeken araştırmada liselerde sigara içme oranının yüzde 25’in, alkol kullanımı ise yüzde 18’in üzerinde olduğu belirlendi. Madde kullanımında ise geniş ailelerde yaşayanlar diğer aile biçimlerine göre daha fazla.

İntıhara Teşebbüs Oranı Yüzde 11

Araştırmada evden kaçma, kendine zarar verme düşüncesinde olanlar ise yüzde 20 civarında iken intihara teşebbüs oranı yüzde 11.

Araştırma hakkında verilen detaylı bilgilendirmeler sonrası sosyal sorumluluk projelerine devam edeceklerini, gençliği ve geleceği koruma adına durmadan çalışacaklarına değinen KİHMED Başkanı YAMAK, bu projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Proje ve detayları için tıklayınız.