4 Ülke 1 Medeniyet Projesi

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinin gerçekleştirdiği “4 Ülke 1 Medeniyet” projesi görkemli bir törenle son buldu.

T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Gençlik Gelişim Programı kapsamında desteklenen Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinin gerçekleştirdiği “4 Ülke 1 Medeniyet”  projesi Pendik Atatürk Kültür Merkezinde 11 Aralık 2015’de düzenlenen tören ve akşam yemeğiyle son buldu.

02 Aralık 2015 günü aynı salonda açılış merasimiyle başlayan projeye Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinin Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ürdün’de bulunan kardeş okullarından öğrenciler ve öğretmenler katıldılar.

Kardeş Okul Çalışmaları

Orta öğretimde öğrenciler sınırlar ötesi bir anlayışa yeterince sahip olamamakta, Osmanlı bağlamında bir coğrafya bilgisine sahip olsalar da bu devletin yayıldığı diğer ülkelerle devam edegelen kültürel ve tarihi bağın yeterince farkında olamamaktalar. Dolayısı ile Türkiye’nin sosyal ve kültürel etkileşim içinde olduğu bölgelerin maddi ve manevi mirası öğrencilerimizin farkındalığından uzak bulunmaktadır. Dünya üzerindeki varlığının önemli izlerinin İstanbul, Kudüs ya da Bosna Hersek’te olduğunu bilmeyen gençler, içinde yaşadıkları coğrafyanın önemini de kavrayamamaktalar.

Türkiye’nin ilk Anadolu İmam Hatip Lisesi olan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yurt dışında,

Kosova’da Alauddin Bey Medreseleri

Makedonya İsa Bey Medreseleri Kalkandelen Şubesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hala Sultan İlahiyat Koleji

Ürdün Modern System Schools ve Al Hasad Al Tarbawi okullarıyla kardeşlik hukuku bulunmaktadır. Bu okullarla yıllardır karşılıklı eğitim öğretim işbirlikleri gerçekleştirmektedir.

4 Ülke 1 Medeniyet Projesi

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi bu güne kadar kardeş okullarına ziyaret, gezi ve eğitime gitti. Bu okulları da İstanbul ve çevresinde her yıl ayrı zamanlarda misafir etti. Bu organizasyonla aynı medeniyete sahip farklı kültür havzalarından gelen öğrenciler birbirleri ile tanışma ve kaynaşma fırsatı bulurken ortak bir medeniyet algısına atıfta bulundular. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, kardeş olduğu okulların öğrencilerini coğrafyamızın medeniyet merkezi olan İstanbul’da buluşturarak sınırların ötesinde bir bağımızın olduğunu hissettirdi.

On gün boyunca İstanbul tarihi ve turistik yerlerini gezen öğrenciler, İstanbul Şehir Üniversitesinde seminerler aldılar, Okçuluk ve Ebru çalışmalarına katıldılar, ülke günleri düzenlediler. Farklı anılar ve güzel dostluklarla ülkelerine dönüyorlar.

Okul Müdürü Mitat Tekçam, kapanış töreninde projeye katılan, destek veren ve emeği geçenlere teşekkür etti. Kardeş okul çalışmalarında bu yıla kadar karşılıklı gidiş-gelişlerle eğitim öğretim işbirlikleri gerçekleştirdiklerine işaret etti. “Bu projeyle Kosovalı öğrenciler, Ürdünlü öğrencilerle KKTC’li öğrenciler Kosovalı öğrencilerle tanıştılar ve kaynaştılar. İnşallah bu günden itibaren kardeş okul çalışmalarında ulaşmak istediğimiz bir sonraki adımı çalışacağız. Kardeş okullarımızdaki öğretmenleri bir araya getirerek ortak zümre ve çalıştaylar gerçekleştireceğiz. Müfredat, ders kitabı değerlendirmeleri, örnek ders anlatımları ve güzel örnek paylaşımlarını yapacağız” dedi.

Kapanış töreni belge ve hediye takdimleriyle son buldu.