28 ŞUBAT DAVASINDA SONA DOĞRU

Ankara’da görülen 28 Şubat davasında ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaaya karsı savunma için ek süre isteyen sanıkların savunmalarını yapmaları için duruşmayı 12 Şubat’a erteledi. 16 Şubat’a kadar sürecek olan duruşmalarda kararın çıkması bekleniyor.

28 Şubat darbesine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu 103 sanık hakkında açılan davanın 96. celsesi görüldü. Pazartesi günü başlayan ve 3 gün süren davada bazı sanıklar esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yaparken, bazıları savunma için ek süre talep etti. Mahkeme heyeti, bir kısım sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı ek süre talep ettiğini hatırlatarak davanın 12-16 Şubat 2018 tarihlerinde görülmesine karar verdi.

“Sanıklar işin ciddiyetinin farkına vardı”

Davayı ÖNDER İmam Hatipliler Derneği adına izleyen Avukat Hasan Hüseyin Kalender, üç gün süren duruşmayı değerlendirdi. Sanıkların, Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını vermeden önce yargılamayı hafife alan, dalga geçen birtakım tavırlar içinde olduklarını ve FETÖ sanıkları gibi çeşitli yöntemlerle mahkemeyi sabote etmeye çalıştıklarını hatırlatan Kalender, “Fakat esas hakkındaki mütalaadan sonra işin ciddiyetinin farkına varmışlar. Kaçınılmaz son olduğunu anlamışlar artık sesleri eskisi gibi gür çıkmıyor. Korkak ve cılız seslerle savunmalarını yapmaya çalıştılar” dedi.

İlk duruşmada karar çıkabilir

Sanıkların ve sanık avukatlarının bazı hususlarda hakaretamiz ifadeler de kullandıklarına dikkat çeken Hasan Hüseyin Kalender, bu çerçevede, “Memleketin başbakanı tarikat liderleriyle yemek yiyor, bizim elimiz armut mu toplayacaktı” tarzında ifadelerin olduğunu söyledi. 28 Şubat Davası Platformu avukatlarının biraraya gelerek hazırladıkları dilekçeye karşı da savunma yapan sanıkların, “Bunu bir avukatın yazması imkansız” şeklinde hukuk dışı savunmalara yöneldiklerini kaydetti. Şubat ayındaki duruşmaya ilişkin ise Kalender, “Karar çıkma ihtimali var, çıkmayabilir de. Eğer çıkmazsa kısa bir süre sonra karar açıklanır diye düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

İmam hatipler kapatılmıştı!

Refahyol hükümeti olarak bilinen 54. Hükümetin istifası ile sonuçlanan darbede, askerler yönetimden elini çekmesini istedikleri hükümete muhtıra vermişti. 9 saat süren MGK toplantısında alınan kararlarla süreç somutlaştığı için 28 Şubat süreci olarak anılır olmuştu. Bu dönemde muhtırayla sadece hükümet düşürülmemiş, eğitimden sağlığa, çalışma hayatına kadar pek çok alanda toplumun tüm kesimleri etkilenmişti. Süreçten en çok etkilenenlerden biri de imam hatip okulları, öğrencileri ve velileriydi. 8 yıllık kesintisiz eğitimle birlikte imam hatip ortaokulları kapatılmış, katsayı uygulamasıyla üniversitede öğrencilerin önü kesilmişti. Başörtüsü yasağı nedeniyle de yüz binlerce kız öğrenci hem lise hem de üniversite sürecinde eğitimden mahrum bırakılmıştı.