“Trafiğin Kadın Kahramanları” Projesi Dünya 3.’sü Oldu

Renault ve Birleşmiş Milletler ortaklığında başlatılan uluslar arası projede Bursa İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi dünya 3’lüğü kazandı.

Birleşmiş Milletler; Dünya genelindeki trafik kazalarında ölüm oranının azalmasına katkıda bulunmak amacıyla 2011-2020 yılları arasındaki 10 yıllık zaman dilimini ‘Yol Güvenliği için On Yıllık Eylem Planı’ olarak belirlemiştir. 2011 yılında "Senin Fikrin, Senin Projen" adı ile başlatılan uluslararası projeye dünyanın pek çok ülkesinden okullar katılım gösterdi.

Bursa İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesinde hazırlık sınıfına devam eden öğrenciler de “Heroines of Traffic(Trafiğin Kadın Kahramanları)” projesi ile yarışmaya katılarak 3.’lük elde etti.

Gençleri toplumumuzun karşı karşıya kaldığı önemli zorlukların üstesinden gelmeye teşvik etmeyi amaçlayan proje, öğrencilerin yolları daha güvenli ve daha sürdürülebilir hale getirmek için neler yapılabileceğini düşünmeleri için öğrencilere ilham vermek ve böylece tüm yaşamlarımızı iyileştirmek için tasarlandı.

Yol güvenliği kültürünü geliştirmek için, yakın geleceğin yetişkinleri olacak gençlere trafikte güvenli davranış alışkanlıkları kazandırmak amacıyla projeyi geliştiren İpekçilik AİHL öğrencileri, yol güvenliği, riskli davranışlar, sorumlu davranışlar, engelleme yolları, küresel ekonomi, arabaların geleceği, şehirlerin geleceği, toplumun her kesimi için yol güvenliği gibi konularda etkinlikler yaparak kazananlar arasına girdi.

Trafiğin Kadın Kahramanları

Trafiğin Kadın Kahramanları, geleceğimizin anneleri ve gelecekteki iş kadınlarından oluşuyor. İpekçilik AİHL öğrencileri proje boyunca eylem planları geliştirerek ve aktif katılımlarıyla kamu politikalarına da önerilerde bulunacak çalışmalar yaptılar.

Proje boyunca yeteneklerini göz önüne aldıklarını ifade eden öğrenciler, okullarının çevresini ve komşu okulları analiz ederek konuya odaklanmaya çalıştıklarını belirttiler. Gelecekte trafiğin kadın kahramanları olarak bugünden trafikte yaşanan sorunlara çözüm bulmak ve kurallara uygun hareket edilmesini sağlamak amacıyla projeye katılan imam hatipli öğrenciler, özellikle 3-6 yaş arası çocukları trafikte bekleyen tehlikelere yoğunlaştılar.

Okuldaki öğretmenlerinin desteği ile projede başarılı olduklarını ifade eden hazırlık sınıfı öğrencisi Enise Merve Kale, “Trafik hayatımızı kaplayan bir sorundu. Biz de imam hatipli gençler olarak öncelikle okulumuza ve çevremize trafiğin sorun olmaktan nasıl kurtulacağını öğretmek ve bunun hakkında farkındalık oluşturmak istedik ” dedi.

Etkinliklerle Trafik Kurallarına Dikkat Çektiler

Proje gereğince kendi okulları başta olmak üzere anaokulu, sokak, mahalle, park, metro gibi pek çok yerde çeşitli etkinlikler yapan İpekçilik AİHL öğrencileri, anket ve mülakatlarla da yaptıkları çalışmaları desteklediler.  Farkındalık kampanyası kapsamında okulun içine ve bahçesine görünür vaziyette broşür, resim, afiş ve yazılar asarak bilgilendirme yapan öğrenciler okula kendi araçları ile gelen öğretmenlere emniyet kemeri ve ilk yardım çantası kontrolü yaparak aksaklıkları tespit ettiler.

Proje kapsamında her yaştan bireyin trafik bilinci ve farkındalığını artırmayı hedefleyen İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, anaokullarında da etkinlikler yaptılar. Küçük yaşlardaki çocuklara trafik eğitimi vermenin önemini vurgulayan Elif Feyza Çatak, “Gerçekten insanlara küçüklükte verilen bilgiler ve öğretilen doğrular çok önemlidir. Bu yüzden küçük çocuklar doğruları daha kolay anlar ve aktarır. Biz de bu doğrultuda amaçlarımızı gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.

Kendi yazıkları tiyatro oyununu anaokulunda sergileyerek, trafik işaretleri ile ilgili de bir yarışma tertip eden imam hatipli gençler, boyama etkinliği ve şarkılar ile anaokulu öğrencilerine trafikte kurallara uymanın önemini anlattılar.

Proje boyunca kendilerine destek veren İngilizce öğretmenleri Pınar Alnıak Çömlek başta olmak üzere aileleri ve çevre okullardan da yaptıkları proje konusunda destek alan öğrenciler, kazandıkları 3.’lükten ötürü gurur duyduklarını dile getirdiler.

“Projemiz sayesinde biz de bir çok şeyi öğrendik, trafik konusunda hem kendimizi eğittik hem de çevremizi bilinçlendirmeye çalıştık.”Nursena Kan

“Bu projeyi yaparken dünyaya bir şeyler katabileceğimizi düşündüm ve bizim yaşımızda dünya çapında bir projeye katılmak ve herkesi bilgilendirme fırsatını yakalamak beni mutlu etti.” – İrem İçöz

“Trafiğin Kadın Kahramanları projesi boyunca trafikte herkesle iletişim içerisinde olduk. Gördüğümüz yanlışları ve insanların hayatına mal olacak hataları fotoğraflayarak çeşitli yerlerde kullandık. Bu sayede trafik sorunlarının daha fazla dikkate alınması gerektiğini ve can kaybının daha az olacağı bir dünya temenni ettik.” – Zeliha Akdemir

“Bu proje hakkında araştırmalar yaparken gördüğüm #cankaybediyoruz adlı bir kamu spotu vardı. Bu kamu spotu, binlerce insanın trafikte yapılan hatalar sebebiyle canlarını kaybettiğini ve sevdiklerine kalan tek şeyin ölüm raporları olduğunu vurguluyordu. Biz bu projeyi kazanmak kadar farkındalık oluşturabilmeyi de hedeflerimiz arasına koyduk. İlk 3’e girmemiz bizlere de ödül oldu.” – Sude Nur Çivioğlu