Saygıdeğer protokol, kıymetli hazirun,

Sözlerime başlarken hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyor, 55. Genel Kurulumuza teşrifiniz dolayısıyla hoşgeldiniz, safalar getirdiniz diyorum.

Çok değerli Önder Genel Kurul üyeleri ve Saygıdeğer misafirler,

13 Haziran 2015’te ÖNDER Genel Kurulunca başkanlık emaneti bize teslim edildiğinde bu emanetin hakkını verme sorumluluğu ve gayretiyle bir dönemi tamamlamış bulunmaktayız.

1958’den bu yana İmam Hatip camiasına hizmet eden ÖNDER’in kıymetli emanetini taşımak ağır olduğu kadar şerefli bir yüktü. 2 yıl boyunca bu emaneti sabırla, kararlılıkla, kuşatıcılıkla ve elbirliğiyle taşıma çabası içerisinde olduk.

İnsanlığın medeniyet krizi yaşadığı bir dönemdeyiz. Başta ülkemiz olmak üzere İslam Dünyasında önemli dönüm noktalarını yaşıyoruz.

Batı Medeniyeti’nin son birkaç asırdır yapıp ettikleri, insanlık için teknik bazı kazanımların ötesine geçememiş, aksine insanlığımıza dair önemli kayıplara sebebiyet vermiştir.

Tarihin bu seyrinde, Müslümanların dünya çapında yarım asrı aşan çabalarının Ülkemiz’deki en önemli yansımalarından birini imam hatipler oluşturmuştur. Bu yönüyle imam hatipler, ülkemizin değişim ve dönüşümünde stratejik hamlelerini gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam etmektedir.

70 yıla yaklaşan bu birikim önümüzdeki on yıllarda İslam dünyasına ve daha geniş anlamda insanlığa ciddi katkılar sunmaya devam edecektir. İslam dünyasının ifrat/tefrit yaklaşımlarına musallat olduğu, insanlığın ise küresel ölçekte zalimce/acımasızca tüketildiği bir dönemde makul ve mutedil çizgisiyle imam hatip modeli hem ülkemize hem insanlığa anlamlı bir mesaj üretmekte ve bu potansiyeli güçlü bir şekilde barındırmaktadır.

Değerli Kardeşlerim, 50’li yıllardan 2000’li yıllara kadar imam hatiplerde okuyanlar Türkiye’nin kendi köklerine dönmesi ve yeni hamleler yapması için gayret ettiler ve ediyorlar. 21.yy’ın ilk çeyreğinde okuyan bugünkü öğrencilerimiz ise yeni bir medeniyetin inşasının önderleri olacaklardır.

ÖNDER, bu tarihi dönüm noktasında geçmişte olduğu gibi bundan sonra da imamlığını/önderliğini yapmaya devam edecektir. 28 Şubat’larda milletinin yanında ve önünde olduğu gibi 15 Temmuzlarda da milletinin yanında ve en önünde olmuştur. Bundan sonra da ÖNDER, ulusal ya da küresel ölçekte yaşayabileceğimiz kuşatmaların aşılmasında en önlerde olmaya devam edecektir.

Geçen 2 yıl içerisinde “nitelikli yenilik” sloganıyla bir taraftan zamanın ruhuna uygun çalışmalarla yenilikler yapılmış, diğer taraftan imam hatip öğrenci sayısının artışıyla uyumlu bir şekilde nitelikli çalışmalara ağırlık verilmiştir.

Her öğrencinin ayrı bir kişilik ve apayrı bir dünya olduğu yaklaşımıyla hem kişiye çok yönlü bakılıp; yetenekleri doğrultusunda kültürel, sanatsal, sportif, sosyal vb boyutlarla yaklaşım sergilenmiş hem de makro boyutuyla imam hatip meselesine çok yönlü bakılması için önemli teorik çalışmalar; sempozyumlar, paneller, konferanslar, çalıştaylar yapılmış ve raporlar/yayınlar ortaya konmuştur.
Teori ile pratik, nitelik ile nicelik, gelenek ile yenilik, maddiyat ile maneviyat, zarf ile mazruf birlikte değerlendirilmiş ve öğrencilerle kitlesel temasla birlikte birebir temas sağlayacak; tematik kamplar, okuma halkaları, yurtdışı projeleri gibi gençlerin daha üretken olabilecekleri spesifik çalışmalar yapılmıştır.

Değerli Genel Kurul üyelerimiz,

Milletimizin, köklerine dönme ve yeni hamleler yapma çabasında; mezunlarımızın dayanışması ve gençlerimizin çok yönlü yetişmesi en önemli odak noktamızdır. Bizi yeni bir medeniyete taşıyacak olan kültür, sanat, bilim, spor alanları güçlendirilerek yetenekleri doğrultusunda her gencimizin çok muhtelif aktivitelerle hemhal olması sağlanacaktır.

Tüm bu yürüyüşte okuyan, düşünen, soru soran ve sorgulayan bir nesle ihtiyacımız var. Liderine, hocasına, şeyhine körü körüne tabi olmayan; zamanın ruhunu bilerek bilgiyle, imanla ve cesaretle bizleri geleceğe taşıyacak bir nesle ihtiyacımız var.

İlimle, irfanla, ibadetle, aksiyonla, tefekkürle geleceğe hazırlanan bir nesil yetişiyor. Bunun için gençlere güvenmemiz gerekiyor, gençleri anlamamız gerekiyor, yaptığımız çalışmaların öncülüğünü gençlere bırakmamız gerekiyor...

Kıymetli Önder Genel Kurul üyeleri ve Değerli misafirler,

2 yıl önce “Nitelikli yenilik” sloganıyla başlayan yürüyüşümüze Maraş’ta yaptığımız 13. İmam hatip Kurultayımızda belirlediğimiz “isitkamet üzere” temasıyla devam ettik; anayoldan ve ana fikirden sapmamak için. Yılmadan ve kararlılıkla bu uzun soluklu mücadelede yolumuza devam etmek için. İfrat ve tefritten uzak makul ve mutedil olmak için. Her türlü zorluğa rağmen ülkemize ve dünyaya yeni bir söz söyleyebilmek için “istikamet üzere” dedik…

Kıymetli Kardeşlerim,

59 yıllık ÖNDER tarihi, diğer paydaş sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte, ümmetin yeniden kendine gelme, ayağa kalkma ve geleceğe hazırlanma sürecinin özetidir. Bu birikim, geçmişinden aldığı güçle bir taraftan ayakları yere sağlam basarak “istikamet üzere” yoluna devam edecek, diğer taraftan büyüyen ve gelişen hedef kitlesiyle “nitelikli yenilik” çerçevesinde geleceğe yol alacaktır.
ÖNDER ve İmam Hatip camiası; büyüyen sayıya, fiziki imkanlara, elde edilen konumlara aldanmadan Müslümanlığın izzeti ve tevazusuyla meselelere bakacak ve öğretmeniyle öğrencisiyle, velisiyle idarecisiyle, paydaşları ve gönüldaşlarıyla samimi, içten, hasbi ve yaptığını öncelikle Allah için yapan bir yaklaşımla yoluna devam edecektir.

Önümüzdeki dönem, “İmam Hatip Modeli”nin özellikle yurtdışında daha çok değerlendirildiği bir dönem olacaktır. Öğretmenlere, velilere, öğrencilere, mezunlara, müfredata, bilinçlenmeye yönelik çalışmalar sayesinde camiamız daha nitelikli hale gelecek, ÖNDER’in ve sayısı 700’ü aşan imam hatip derneklerinin ve kulüplerinin kurumsal yapılarını da güçlendirmesiyle tüm imam hatip öğrencilerimiz ve mezunlarımız bu kutlu yürüyüşte daha aktif rol almış olacaktır.

Sözlerime son verirken;

Öncelikle, bu yürüyüşe emek vermiş ve ahirete irtihal etmiş büyüklerimize Allah’tan rahmet, yaşayanlara hayırlı uzun ömürler dilerim. Halen birlikte yürüdüğümüz tüm yol arkadaşlarıma, önceki ve mevcut tüm kurullarımıza, mezun derneklerimize, kulüplerimize, paydaş STK’larımıza, hocalarımıza ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim.

Hassaten bugün aramızda bulunan Saygıdeğer Bakanlarımıza ve Necmettin Bilal Erdoğan’a müteşekkirim.  En zor zamanlarda risk alarak eğitim camiamıza katkıda bulunan Milli Eğitim Müsteşarımıza özellikle teşekkür etmek isterim. Müfredata özgün yaklaşımlarıyla Talim ve Terbiye Kurulu Başkanımıza, İmam Hatiplerle ilgili çığır açan çalışmalarıyla Din öğretimi Genel Müdürümüze minnettarım.

Yine bu anlamlı günümüzde programımızı teşrif eden; vekillerimize, bürokratlarımıza, siyasi parti temsilcilerimize, sivil toplum kuruluşu yöneticilerimize, Hocalarımıza, Hanımefendilere, Gençlerimize ve birbirinden kıymetli misafirlerimize yürekten teşekkür ediyorum.

Genel kurulumuzun ve yeni dönemin İmam Hatip camiasına, ülkemize ve İslam dünyasına hayırlı olmasını dilerken, hazirunu hürmet ve muhabbetle selamlarım.

Allaha emanet olun…

02.05.2017